ŠTUDENTSKA PREHRANA

Dijaške oz. študentske ugodnosti so znane študentom širše Evrope, vseeno pa je študentska prehrana v Sloveniji unikatna posebnost. V Sloveniji s statusom študenta mladi pridobijo pravico do študentskih ugodnosti – študentski boni.

Po Zakonu o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP) so upravičenci do subvencionirane študentske prehrane vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oz. poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, in niso prejemniki pokojnine, razen izjemoma prejemniki družinske pokojnine.

Subvencionirano študentsko prehrano (v nadaljevanju SŠP) si študentje, ki si jo urejajo prvič, uredijo z vpisom v sistem subvencionirane študentske prehrane. In sicer po sledečih korakih: Najprej preko spletne strani Študentske prehrane opraviš spletno prijavo – vpišeš vse potrebne podatke, prebereš splošne pogoje ter vse skupaj potrdiš s klikom na »Nadaljuj«. Zapišeš si številko prijavnice, ki se izpiše v zgornjem delu vpisnega obrazca, in se z njo v roku 90 dni od izpolnitve prijavnice na spletu, osebno zglasiš na najbližji točki SŠP. V Radovljici se točka SŠP nahaja na Kranjski cesti 2 (Točka ŠOU), v Ljubljani pa točko SŠP najdeš na Študentskem Kampusu (Pivovarniška 6, zraven Pivovarne Union). S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo, dokazilo o statusu študenta za tekoče študijsko leto (indeks ali originalno potrdilo o vpisu). Za podaljšanje upravičenosti do subvencije za študentsko prehrano, se moraš osebno zglasiti na katerikoli točki SŠP, prinesti originalno potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto in osebni dokument s fotografijo.

Po formalni ureditvi subvencionirane študentske prehrane, lahko posamezniki koristijo ugodnosti na prijavljenih mestih, katerih seznam si lahko ogledate na povezavi. Na območju UE Radovljica lahko najdete kar nekaj restavracij, ki nudijo študentske ugodnosti: La Cantina, Kitajska restavracija Peking, Pizzeria Briksen, Public Bar Zaziv Vegan in Pizzeria Gallus.

  • Subvencionirana študentska prehrana se lahko nudi le med 8. in 21. uro. Upravičenci nimajo pravice do subvencioniranega obroka od 15. julija do vključno 15. avgusta. Torej, v tem času sistem subvencionirane študentske prehrane ne deluje in posledično subvencionirane študentske prehrane ni možno koristiti. Od vključno 16. avgusta je možno koristiti neporabljene subvencije za junij, julij in avgust. Ob vikendih pa se lahko študentski boni koristijo le pri določenih ponudnikih.

    Vsak upravičenec do študentskih bonov lahko na dan porabi do 2 bona, pri čemer mora biti med porabo vsaj 4-urna razlika. Pri tem mora posameznik pokazati osebni dokument s sliko, ki se mora ujemati z imenom na potrdilu o subvencionirani študentski prehrani, ki ga izda gostinec.

PONUDNIKI SUBVENCIONIRANE PREHRANE NA OBMOČJU OBČINE RADOVLJICA

 

LA CANTINA
Ulica Staneta Žagarja 2b

PIZZERIA BRISKEN
Ljubljanska cesta 5

KITAJSKA RESTAVRACIJA PEKING
Ulica narodnih herojev 3

PUBLIC BAR ZAZIV VEGAN
Ljubljanska cesta 4